Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Οι πρωτες δοκιμες με το 'τελευταιο μου τουφεκι'!!

Δεν εβλεπα την ωρα να βγω στο χωραφι απο την στιγμη που επιασα το οπλο στα χερια μου. Οι γραμμες του, το βαρος του, η ευκολια που ειχε οταν το εβαζα στον ωμο, ολα του τα χαρακτηριστικα ειχαν μια ελξη που δεν με αφηνε να ησυχασω.

Η πρωτη μερα περασε με ρυθμισεις της διοπτρας, επωμισεις και φωτογραφιες. Ο καιρος δεν βοηθουσε ετσι κι'αλλιως αλλα ηξερα οτι την επομενη θα ανοιγε, δινοντας μου την ευκαιρια να δοκιμασω το οπλο.

Πραγματικα, η επομενη μερα ηταν ηλιολουστη, ησυχη και ζεστη, οπως περιμενει κανεις το καλοκαιρι. Εκανα κατι δουλειες που ειχα, εβγαλα τα σκυλια βολτα και, οταν επεσε λιγο ο ηλιος, φορτωσα στοχους και συμπραγκαλα στο αμαξι και εφυγα για το χωραφι. Φτανοντας εκει, ειδα τον φιλο μου τον αγροτη, συζητησαμε για μερικα λεπτα και του εδειξα το τουφεκι και μετα εφυγε αφηνοντας με να στησω το ιδιωτικο μου σκοπευτηριο.

Βρηκαι εναν οχτο που θα σταματουσε τις σφαιρες, μετρησα 100 μετρα, εστησα το στοχο και εβαλα το τουφεκι στους αμμοσακκους. Ημουν ετοιμος!!

Photobucket Ο στοχος ειναι το ασπρο τετραγωνο που φαινεται στο βαθος Photobucket Εβαλα μια σφαιρα στη θαλαμη, εκλεισα το ουραιο, και βολευτηκα πισω απο το κοντακι. Η αισθηση του οπλου ηταν ευχαριστη, το κρατημα του ανετο και ευκολα το ματι μου ευρισκε το στοχο μεσ'απο την διοπτρα. Μαλακα, πιεσα την σκανδαλη και εστειλα την πρωτη σφαιρα στον προορισμο της.

Η ανακρουση του οπλου μου εκανε ιδιαιτερη αισθηση. Ολοι μου λεγαν οτι το .308 'κλωτσαει βιαια', 'θα στειλει την καννη προς τα επανω' και διαφορα τετοια. Και, εδω που τα λεμε, αυτο περιμενα και εγω, μιας και η σφαιρα των 11 γραμμαριων ειναι βαρια. Αλλα, αυτο που ενοιωσα ηταν διαφορετικο απ'αυτο που περιμενα: ναι μεν το οπλο ανεκρουσε με ταχυτητα αλλα η δυναμη της ανακρουσης ηταν λιγοτερη απο αυτη που μου δινει το 6.5x55, και καταφερα να δω την σφαιρα να κρουει τον στοχο, που σημαινει οτι το οπλο δεν 'ανεβηκε' με την ανακρουση, αλλα ηρθε γλυστρωντας στον αμμοσακκο προς τα πισω.

Η πρωτη σφαιρα ηταν στο χαρτι, που μου επετρεπε να κανω ρυθμισεις στην διοπτρα για να την φερω στο 'μηδεν'. Τρεις-τεσσερις βολες αργοτερα ημουν εκει που ηθελα, και ετσι, μιας και η καννη ειναι καινουρια, το εβγαλα απο την θεση του, το εβαλα στον παγκο που ειχα φερει μαζι μου μαζι με ολα τα καθαριστικα και καθαρισα την καννη με προσοχη. Οι αποψεις περι 'στρωσιματος' της καννης ειναι διχασμενες, πολλοι επιμενουν οτι πρεπει να καθαριζεις την καννη για καθε βολη μεχρι τις 10 πρωτες βολες, αλλα εγω ακολουθουσα πιο 'χαλαρα' πρωτοκολα που επιτρεπουν 3-4 βολες πριν χρειαστει καθαρισμο.

Μιας και την καθαρισα και κρυωσε απο τις πρωτες βολες, συναρμολογησα το οπλο παλι, και το εβαλα στην θεση του στους αμμοσακκους. Ειχα αλλαξει και τον στοχο για να εχω ενα φρεσκο, και εριξα την πρωτη βολη. Η σφαιρα πηγε ενα εκατοστο πανω απο εκει που τουφεκουσα, πραγμα αναμενομενο απο καθαρη, λαδωμενη καννη. Εριξα αλλες 5 σφαιρες, και το γκρουπ που σχηματιστηκε ηταν ακρως ενθαρυντικο!

Αφησα την καννη να κρυωσει και πηγα στον στοχο να το δω απο κοντα: Photobucket Μες τη χαρα, γυρισα στο αμαξι και αποφασισα να το κανω γκρουπ 10 σφαιρων (11 αν μετρησουμε και την πρωτη που πηγε λιγο ψηλοτερα) για να δοκιμασω την καννη στο επακρο. Αφου βεβαιωθηκα οτι η κανη ειχε πλεον κρυωσει, βολευτηκα πισω απο το κοντακι και, σχετικα γρηγορα, εριξα αλλες πεντε σφαιρες. Μετα απο καθε βολη, το χαμογελο μου γινοταν ολο και πιο πλατυ!! Στο τελος της συνεδριας, πηγα παλι στο στοχο. Το γκρουπ ηταν υπεροχο!!

Photobucket Δεκα σφαιρες σε μια περιοχη που την καλυπτει ενα ευρω! Και ολα αυτα με σφαιρες του εμποριο, της σειρας, οχι τιποτα το ιδιαιτερο (GECO, 170gn, Target).

Αποφασισα οτι χαραμιζω το χρονο μου απ'εδω και εμπρος, και ετσι, γυρνωντας στο αμαξι, μαζεψα τα πραγματα και τα φορτωσα στο πορτ-μπαγκαζ, πηρα και τον στοχο και γυρισα στο σπιτι. Η επομενη δουλεια μου ειναι τωρα να κανω το κοντακι αδιαβροχο με 10 χερια βερνικι εξωτερικου χωρου. Πριν το βγαλω απο το οπλο, πηρα αλλη μια φωτογραφια το οπλο για να εχω να το βλεπω.

Photobucket Τωρα, το κοντακι στεγνωνει με το τριτο χερι βερνικι και εγω ετοιμαζομαι για τις καλοκαιρινες διακοπες. Φευγω το Σαββατο για 20 μερες, οποτε θα τα ξαναπουμε οταν γυρισω, στις αρχες του Σεπτεμβρη, με περισσοτερες περιπετειες, ισως και απο το ψαρεμα!! Καλο Καλοκαιρι!!

3 σχόλια: